007.jpeg
project2.jpeg
previous arrow
next arrow

Bij het industrieel brouwen van bier komen veel vakgebieden samen. Procestechniek, besturingstechniek, elektrotechniek, werktuigbouwkunde, meet- en regeltechniek, maar ook microbiologie.

Over alcohol en gist, bijvoorbeeld. We leren werken met processchema’s waarin precies is weergegeven hoe het proces verloopt. Waar pompen, tanks, leidingen en bewerkingsapparatuur zich bevinden en welke regelkringen erin zitten. Het brouwen van bier bevat dat allemaal.

In dit project gaan de studenten zelf bier brouwen. We beginnen met brouwen in pannen en met het uitzoeken van biersoorten en het daarbij behorende recept. Het brouwen in pannen gaat eerst handmatig door te meten met een handtemperatuurmeter, waarna er geregeld wordt met de hand.

Projectopdracht automatisering brouwproces

De studenten krijgen de opdracht om in kleine groepjes het productieproces van het bier brouwen te automatiseren. 

Het brouwproces wordt geautomatiseerd met een elektrische warmtebron en een temperatuurregeling voor het verwarmen en koelen van het bier.

Technologie en Excursie

In de leertaak biertechnologie zoeken de studenten uit welke biersoorten er zijn en zal er een bezoek worden gebracht aan een (hobby)brouwerij.

Brouwland.com

Unibrew.nl

Bier brouwen stap voor stap uitgelegd

Video Bierbrouwen in een pan

Video bier brouwen met de Braumeister 50l brouwketel

Video mijn eigen bier brouwen