007.jpeg
project2.jpeg
previous arrow
next arrow

De FIRST Tech Challenge is een van de drie robotcompetities van FIRST.

FIRST wat staat voor For Inspiration and Recognition of Science and Technology, en is een organisatie die robotcompetities organiseert voor scholieren en vrienden. Het gaat niet zozeer om het winnen van wedstrijden, maar vooral om de studenten te laten werken in een team dat samen een robot ontwerpt, bouwt en programmeert.

In de FIRST Tech Challenge (FTC) moeten teams (maximaal 15 teamleden) een robot ontwerpen, bouwen en programmeren die zowel bestuurd moet worden, maar ook autonoom moet kunnen bewegen. Onder begeleiding van volwassen coaches en mentoren ontwikkelen de studenten STEM. De afkorting staat voor Science, Technology, Engineering en Mathematics. De studenten oefenen engineeringprincipes, terwijl ze zich bewust worden van de waarde van hard werken, innovatie en het samenwerken in een team.

In een wedstrijd zitten vier teams, verdeeld in twee allianties, rood en blauw. Ieder team heeft één robot, dus er zijn vier robots per wedstrijd. De allianties worden willekeurig bepaald en je alliantiegenoten voor één wedstrijd, kunnen een andere wedstrijd de tegenstander zijn.

FTC wordt gespeeld in wedstrijden van ongeveer 3 minuten (varieert per jaar), bestaande uit een autonoom deel, een bestuurd deel, en de 'endgame'. In het autonome deel moet de robot met alleen voorgeprogrammeerde instructies en de signalen van sensoren een aantal opdrachten uitvoeren. In het bestuurde deel van de wedstrijd zijn er per robot twee bestuurders die met controllers de robot op afstand besturen. Ook in dit deel van de wedstrijd zijn er opdrachten waarmee punten te verdienen zijn, over het algemeen moeilijker dan de opdrachten in autonoom. In de endgame kunnen de bestuurders doorgaan met wat ze deden in het bestuurde deel, maar zijn er nieuwe opdrachten die vaak veel punten waard zijn. Na de endgame worden de scores van beide allianties berekend en de hoogst scorende alliantie wint.

De FIRST Tech Challenge heeft, net als de andere competities van FIRST, ieder jaar een ander thema. Het thema voor het 2023-2024 is Center Stage.

Officiële website

Website van de Nederlandse FIRST Tech Challenge competitie

Registratie van wedstrijd uitslagen

Leveranciers van exclusieve onderdelen

Andymark.com

Gobilda.com

Pitsco.com/NL/Shop

Revrobotics.com

Regelement

Regelement

CENTERSTAGE Game Manual Part 1 -Traditional Events

STAGE Game Animation 2023-2024 FIRST Tech Challenge

POWERPLAY Game Manual Part 2 -Traditional Events

Legal- and illegal parts