Lassen.jpeg
Onderwijs.jpeg
Onderwijs2.jpeg
previous arrow
next arrow

Leerlijnen beschrijven langs welke leerroute studenten bepaalde leerdoelen bereiken.

Elke school of misschien zelfs wel docent bepaald zelf op welke manieren hoe hij of zij zijn of haar studenten wil volgen in hun ontwikkeling. Bij de FLOTT BBL opleiding mechatronica en procestechniek in Leeuwarden maak ik gebruik van de onderstaande leerlijnen in Excel. Ze zijn met een beetje kennis van Excel gemakkelijk aan te passen aan je eigen vakken en opmaak.

Per leerroute is een leerlijn gemaakt met daarin een dashboard functie. In dit overzicht kun je de cijfers, goedgekeurde opdrachten en verslagen bijhouden en zo gemakkelijk in het dashboard aflezen wat je ontwikkeling en vorderingen zijn per vakgebied. De blauwe lijn geeft aan welke producten erin je portfolio moeten komen en de oranje lijn geeft aan welke producten zijn afgerond.

Onderwijsprogramma

Het FLOTT onderwijsprogramma is zo ingericht dat je gemakkelijk ook thuis en/of op je leerbedrijf met je studie aan de slag kunt. Al het lesmateriaal, opdrachten en overige bronnen zijn digitaal  in Teams beschikbaar. Het onderwijsprogramma voor alle FLOTT opleidingen is opgebouwd uit de volgende hoofdonderdelen:

Theorie

Als lesmateriaal wordt hier voornamelijk zelf instruerend lesmateriaal gebruikt. Dit is lesmateriaal wat speciaal ontwikkeld is voor zelfstudie. Tijdens de contactmomenten met je docenten kun je hier vragen over stellen en wordt er door de docent dieper op de lesstof ingegaan.

De theorie wordt online getoetst in het toets programma ClassMarker of wordt beoordeeld door een verslag of gehouden presentatie. In de leerlijnen staat precies aangegeven voor welke vorm per onderwerp is gekozen.

Practicum

Naast de theorie lessen zijn er practicum opdrachten. Met deze opdrachten kun je de vaardigheden ontwikkelen die nodig zijn voor je opleiding. Tijdens de contactmomenten op school kun je de practicum opdrachten testen en of uitvoeren. Denk hier aan testen van een PLC programma, het opbouwen van een pneumatisch en/of elektrische schakeling of het draaien of lassen van een werkstuk. Door het gebruik van online tools zoals Factory IO zijn ook veel programmeer gerichte practicum opdrachten ook al thuis of op het leerbedrijf goed uit te werken.

Praktijk

Op het leerbedrijf kunnen de BPV opdrachten worden uitgewerkt. Ze zijn zo samengesteld dat je veel zaken moet uitzoeken op je eigen werkplek. Voor bijna elk vakgebied is er een BPV opdracht die je laat onderzoeken en ontdekken welke kennis en vaardigheden belangrijk zijn voor je opleiding en beroep.

FLOTT Leerlijn met een automatisch overzicht

Cijferlijst met automatische berekening