Slider_3.jpeg
Slider_21.jpeg
Slider_27.jpeg
Slider_35.jpeg
previous arrow
next arrow

De dubbelpolige schakeling is bedoeld om één lichtpunt (E1) met een dubbelpolige schakelaar (S1) aan en uit te schakelen.

Deze schakeling onderbreekt beide geleiders (de fasedraad en de nuldraad) in een stroomkring met één schakelaar. Hierdoor wordt het gehele circuit achter de schakelaar spanningsvrij geschakeld. (Bij de enkelpolige schakeling wordt alleen de fasedraad onderbroken).

De dubbelpolige schakelaar wordt met name toegepast in vochtige ruimten en in situaties waarbij een installatie gegarandeerd spanningsvrij moet kunnen worden gemaakt. De geschakelde nuldraad mag zowel met blauw draad als met zwart draad worden uitgevoerd. 

De dubbelpolige schakeling met controlelampje (S1) wordt vaak gebruikt om een wasmachine in een badkamer aan te sluiten.

De aansluiting en de werking is hetzelfde als bij een gewone dubbelpolige schakelaar. Het controlelampje in de schakelaar gaat branden als de schakelaar is aan gezet. Het pijltje bij de schakelaar in het leidingschema geeft aan dat het om een trekschakelaar gaat. In de tekeningen zijn krullen in de leidingen aangegeven. Dit betekend dat de leiding soepel is (wasmachine is verplaatsbaar). Deze soepele leiding is gemonteerd aan de wasmachine en de dubbelpolige trekschakelaar.