Slider_3.jpeg
Slider_21.jpeg
Slider_27.jpeg
Slider_35.jpeg
previous arrow
next arrow

Een contactor is een relais dat naast hoofdstroomcontacten of vermogenscontacten zogenaamde hulpstroomcontacten voor de stuurstroom heeft.

Relais en Contactors noem je Elektromagnetische schakelaars. We spreken over een Relais als het gaat om een elektromagnetische schakelaar in een elektrische besturing. We spreken over een Contactor als je een hoofdstroom schakelt. (Een contactor schakelt de hoofdstroom naar bijvoorbeeld een motor aan en uit).

De werking

Een relais bevat contacten die gesloten of geopend worden d.m.v. een elektromagneet. Als we op de spoel een spanning aansluiten, dan zal de ijzeren kern welke door de spoel loopt magnetisch worden. Daardoor zal het beweegbare anker als een hefboom worden aangetrokken. Hierdoor zullen de kontakten 12, 22 en 32 verbreken en de kontakten 14, 24 en 34 verbinding maken met 11, 21 en 31. We praten dan ook over drie maak- en verbreek contacten bij een relais in zijn standaard vorm. Als de spoelspanning wordt verbroken zal het anker door de veer weer in zijn rust positie worden getrokken.

Relais zijn er in diverse soorten en maten. Je moet altijd opletten voor welke spanningen een relais geschikt is. Zo zijn er relais met een spoelspanning van bijvoorbeeld 12V, 24V, 230V. Je moet dan vervolgens ook opletten of het gelijk- of wisselspanning betreft.

 

Nummering Contactor